мостра

същ. - модел, образец, тип, пример
същ. - заготовка, макет, шаблон
същ. - мерило, критерий, норма, стандарт, равнище, ниво

Български синонимен речник. 2013.

Look at other dictionaries:

  • мостра — (гер. Muster) 1. примерок, пример, предмет што служи за углед 2. проба, пробен примерок 3. ирон. човек што не може да служи за углед …   Macedonian dictionary

  • 62-й Венецианский кинофестиваль — 62 й Венецианский кинофестиваль …   Википедия

  • 61-й Венецианский кинофестиваль — 61 й Венецианский кинофестиваль …   Википедия

  • Волшебники из Вэйверли Плэйс (3 сезон) — У этого термина существуют и другие значения, см. Волшебники из Вэйверли Плэйс (значения). Волшебники из Вэйверли Плэйс (3 сезон) Страна …   Википедия

  • атипија — (грч а , typos облик, мостра) неправилност во развојот на нешто …   Macedonian dictionary

  • дезен — (фр. dessin) 1. шара 2. мостра …   Macedonian dictionary

  • егземпл — (лат. exemplum) 1. пример 2. примерок, мостра …   Macedonian dictionary

  • мафија — (итал. Mafia) 1. првобитно: име на тајна организација на Сицилија, формирана во првата половина на 13. век, која до 19. век се борела против тиранијата и за зачувување на локалните традици 2. подоцна: разбојничка организација која ги штити… …   Macedonian dictionary

  • мири — (перс.) мостра од правилно наредени палмови лисја свиени кај врвот (за изработка на персиски килими) …   Macedonian dictionary

  • модел — (фр. modele) 1. образец, пример, мостра 2. човек според кој некој уметник го обликува своето дело или според кој некој писател дава некој лик во своето дело 3. во градежништвото: примерок на објект што треба да се гради изработен во смален облик… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.